Rovitex(R).Logo.Kicsi.JPGA Rovitex Hungária Kft. hivatalos blogja. Minden ami lakástextil: dekorfüggöny, függöny, függönykarnis, karnis, dekor, szőnyeg, tapéta, takaró, párna, terítő ... egy helyen. Rovitex Lakástextil Pécs. www.rovitex.hu

Gardenia(R).Logo.Kicsi.jpgGalant(R).Logo.Kicsi.jpg

Elérhetőségeink

Központi telephely és raktár: 
Rovitex Hungária Kft.
H-7634, Pécs, Nagy-berki u. 8/3.
Ügyfélszolgálat:
Tel: +36/72-525-466
Fax: +36/72-525-467
Központ:
Tel: +36/72-547-100
Fax: +36/72-547-101
rovitex@rovitex.com

Mintabolt:
Park Center, Pécs, Siklósi út 68/a.
(a temetővel szemben)
Nyitvatartás: H-Szo: 9-19, V: 9-16
Mobil: +36-30/500-9417

Kövess minket máshol is!

1328181438_1371352854.jpg twitter_icon4.jpg

Katalógusok

Színek a lakásban

2012.03.30. 09:17 Rovitex

 A színek óriási jelentőséggel vannak hétköznapjainkra.
Számít, hogy mit viselünk, mit látunk nap, mint nap, de az egyik legfontosabb, hogy milyen színekbe öltöztetjük lakásunkat. Ha már vége az unalmas a szürke téli hónapoknak, vigyünk egy kis színt a lakásunkba, és pezsdítsük fel textíliákkal. A tavasz közeledtével a Rovitex összeállított néhány inspiráló ötletet, hogyan varázsolhatjuk otthonunkat a hangulatunknak is legmegfelelőbb színekbe.

Ha szereted a tisztaságot és a rendet:
A fehér színtől sokan tartanak, hiszen a nehéz tisztíthatóságot, a kórházi hangulatot látják mögé. Pedig ez a szín is, mint az összes többi, sokkal több lehetőséget rejt magában, mint azt először gondolnánk. A tisztaság, a nyugalom, a frissesség színe. A fehér szín használatával a szoba világosabbnak, tágasabbnak és levegősebbnek tűnik. Élénk, neonszínű kiegészítőkkel nagyon modern hangulatot teremthetsz, míg pasztellárnyalatokkal kombinálva a fehér kiváló alapot ad a vidékies, rusztikus stílusnak.

Abban az esetben, ha sok fény jut a helyiségbe, bátran lehet választani hideg, kékes tónusú árnyalatot. Hideg fehér árnyalatnak számít a tojáshéj, a jég, az osztrigahéj, és az alabástrom. Ellenben ha kevés természetes fény éri a szobát, érdemes valamilyen pirosas-sárgás tónusú meleg árnyalat mellett dönteni, mint a mészkő, a krém, a vaj, vagy az elefántcsont. Az egész összhatást tovább lehet lágyítani pasztellszínekkel, mintákkal és textilekkel.

Ha ki akarjuk zárni a világot:
A fekete szín segíti a befelé fordulást, hogy figyelmünket bensőnkre koncentráljuk. Segít a belső kreatív erőnk megtalálásában, felszabadításában. Teljes békét és kegyelmet hoz, segít, hogy megbékéljünk az elmúlással, a halállal, (nem véletlen, hogy kultúránkban éppen ez a gyász színe.) Ugyanakkor a fekete szín a körülöttünk lévő világ kizárását is szimbolizálja.  A fekete színek meglehetősen erőteljes hatást váltanak ki a lakásban. Így bátorság és elkötelezettség kell a használatukhoz.

Nem árt a nagy belmagasság és a sok természetes fény sem. A fekete ugyanakkor az egész lakásban jól mutat: használható a fürdőszobában, a konyhában, a nappaliban, a hálószobában. Ráadásul a fekete árnyalatokat könnyű ellensúlyozni élénk színű bútorokkal, kiegészítőkkel (pl. lila, türkiz, halványzöld, ciklámen). A végeredmény mindenképpen izgalmas, elegáns és drámai. Kiegészítők színei: élénk, többnyire meleg színek, mint a narancs, sárga, türkiz, vagy a legnagyobb kontrasztot létrehozó fehér, ill. bézs.

 Ha kreatív ötletekre van szükséged:
Koncentrálj a lila színre! A lila a kék és a piros színek keveréke, aminek együttes hatása a nyugtatót, és az energizáló árnyalatok közé helyezi ezt a színt. Ha komor a hangulatod, vagy kreatív ötletekre van szükséged, támaszkodj bátran erre a színre. A lakásod dolgozószobáját úgy alakítsd ki, hogy abban a lila szín domináljon. Ez ugyanis serkenti az agyad kreatív központját, és segít koncentrálni. Nem utolsó sorban pedig segít megszüntetni a fejfájást!

Ha jó ötletekre van szükséged, kapaszkodj bátran a lilába! Nagy tömegben nyugtalanító, és már-már kellemetlen lehet. Ezért ha teheted ne fess egy teljes falfelületet erre a színre. Ha úgy döntenél, hogy ennek ellenére lilára fested a falat, a sárgával közösen használd. Kontrasztja a zöld és a fehér bizonyos árnyalatai lehetnek. Különösen a natúr, világos színű fabútorok illenek hozzá.

 Ha jókedvűen szeretnéd az otthon töltött időt tölteni:
Akkor a sárga szín fog jobb kedvre deríteni, és vidámságot hozni az életedbe! A sárga szín megnevettet. Kevesen tudják, de a sárga szín nemcsak a hangulatodat képes befolyásolni. E szín -ahogyan azt a tudósok is bebizonyították- serkenti a gondolkodást, ugyanis aktiválja agyunk vizuális központját. Ami sárga, azt megnézzük, és jobban megjegyezzük. Ez akár a tanulásban is segíthet téged. A zöld, és a kék szövegkiemelők helyett használj sárgát, és máris jobb esélyeid lesznek a megmérettetéskor. De segítheti méregteleníteni a májat, és képes növelni a vérnyomást is akár.

Hogyan használd a sárga színt a lakásban? Azt már tudod, hogy a lilával komplementerként viselkedik. De ha Te dominánsabb színként akarod használni, figyelj oda arra, hogy a sárga szín az északi fekvésű helyiségekben mutat igazán jól. Amellett, hogy vidámságot hoz a laktérbe, világos árnyalatával a plafonon a belmagasságot optikailag megemeli. Krémszínű kárpitokkal, világos fa bútorokkal egy klasszikus elegáns hangulatot teremthet otthonában.

 Ha nyugodt pihenésre vágysz:
A kék szín nyugtató hatással bír. A friss levegő, és a tiszta tenger képzetét hozzák a lakásba. A kevesebb stressz, pedig csökkenti az evési kedvet. A legtöbb ember idegességből, és feszültségből eszik, és nem azért, mert az étvágya erre vinné. Az evés sok emberben csak egy pótcselekvés. Ha úgy érzed, néha Te is többet eszel a kelleténél, vizsgáld meg magad, hogy valóban az éhség visz arra, hogy azt a kis tízórait "benyomd", vagy csak az idegesség miatt van szükséged arra, hogy egyél. Végeztek egyszer egy kis fogyókúrás tanulmányt, ami pont erre a megállapításra épít. Mégpedig, hogy sokan csak a stressz miatt esznek.
A kísérlet abból állt, hogy verbuváltak két csoportot. A tesztalanyok felénél a hűtőszekrénybe a hagyományos "fehér" világítást hagyták bent, míg a másik félnek egy kék villanykörtét csavartak a hűtőbe. Akik a kék színnel találkoztak a kísérlet alatt, jóval kevesebbet fogyasztottak a hűtőből, mint a másik csoport.
Hogyan történhetett ez? Nos, a válasz nagyon egyszerű! A kék szín nyugtató hatással bír, és csökkenti az emberben felgyülemlett stresszt.

Hogyan használd a kék színt a lakásban? Világos, napfényes szobákban álmodni sem lehetne jobb választást. Sőt, e szín remekül tágítja a teret. Élénk színek számára a kék remek háttérül szolgál. Ha ódzkodsz az élénk színek árnyalataitól, de kedveled a keleti lakberendezési stílust, használd a kék színt barnával kombinálva. A barna egyébként is jó választás lehet a kék mellé, hiszen melegebbé teszi a hideg színt, de nem oltja ki a kék életteli energiáját.Égszínkék kárpitok, ágyneműhuzatok fehér bútorokkal kombinálva kiváló lehetőségeket rejtenek a lakberendezés szerelmeseinek.

 A rózsaszín ennek teljes ellentéte! Serkenti az étvágyat, növeli a pulzusszámot, és a vérnyomást. Egy rózsaszínű terítékkel ellátott asztalnál a vendégek mindent el fognak pusztítani.

Migrénnel, magas vérnyomással, állandó idegeskedéssel küszködőknek jó választást tartogat a kék szín. Nem utolsó sorban pedig a kék szín segíti leküzdeni az alvászavarokat. Ha rosszul alszol, és nincs rá magyarázat, hogy miért, vegyél egy kék színű ágyneműhuzatot, és teszteld a saját bőrödön!

 Ha rosszkedvűen érsz haza:
A narancssárga biztosan feldob! E szín ugyanis boldogságot, életvidámságot sugároz magából. A félős, szégyellős embereket bátrabbakká, kezdeményezőbbekké teszi. A meleg, erotikus árnyalat stimulálja a vágyat, de erősíti az emésztőszerveket és az ellenálló képességet is.

Hogyan használd a narancssárga színt a lakásban? A narancssárga egyik legközkedveltebb árnyalata a terrakotta. A barna és a vörös keveréke a mediterrán életérzést kelti az emberben. Sokat kipróbált szín, ezért igen változatos módon lehet használni a lakásban. Natúr anyagokkal, fával, náddal, gyékénnyel, fonott ülőgarnitúrákkal remek összhangot teremtenek. Falszínként alkalmazva remekül kiemeli az elé állított világos színű, fehér tárgyakat. A legharmonikusabb párost azonban a kovácsoltvas bútorokkal alkotja.

 Ha kiegyensúlyozottságra vágysz:
Nincs is megnyugtatóbb látvány, mint egy szépen elrendezett, zöld enteriőr. A zöld azonban nemcsak nyugtat. Kiegyensúlyozottá teszi a lelket. Amellett, hogy a zöld szín magához vonzza a tekintetet, nyugtatja is azt. Emlékszel még az iskolatábla színére? Nem véletlenül volt az is zöld! A szem retinájának ugyanis különösen sok receptora fogékony a zöldre. Ha zöldbe öltözöl sok tekintetet, és figyelmet vonzhatsz magadra, ami ugyanakkor segíti leküzdeni a lámpalázat is.

Hogyan használd a zöld színt a lakásban? A színterapeuták és a lakberendezők is szívesen használják a nyugtató, frissítő zöldet. Bármelyik árnyalatát választod is, otthonos és üdítő hangulatot kölcsönzöl vele a szobának. Ha serkentő, pezsdítő színösszeállítást szeretnél, válassz kék vagy pink kiegészítőket, míg a barna társításával nyugodt, pihentető, mégis inspiráló légkört teremthetsz. Zöld mellé kiváló kiegészítő szín a sárga. Ezek a színkombinációk a citrusok világát vagy a füves rétek lágy nyugalmát esetleg a zöldalma izét idézik meg a szemlélőben. A konyhában étvágygerjesztő hatása van. A bükk, kőris, juhar faszínek remek összhangot teremtenek.

 

Szólj hozzá!

Címkék: tipp színek tanács

A bejegyzés trackback címe:

https://rovitex.blog.hu/api/trackback/id/tr915437013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása